17-06-2006  Ford trendsetter in Europa met auto´s op bio-ethanol.

Ford ziet biobrandstoffen als belangrijke bijdrage om de luchtkwaliteit te verbeteren en is in Europa toonaangevend op het gebied van door bio-ethanol aangedreven auto's. In 2001 werd de eerste generatie Ford Focus Flexi-Fuel geïntroduceerd op de Zweedse markt. Sinds dat jaar zijn er in Zweden circa 22.000 Focus en Focus C-MAX Flexi-Fuels verkocht. Meer dan 80 procent van alle Focus verkopen in Zweden betreft een Flexi-Fuel uitvoering. Dit komt neer op bijna 40 procent van alle Ford verkopen in Zweden.



Milieuvoordelen:

Aangezien bio-ethanol een hernieuwbare brandstof is die afkomstig is van planten (zoals graan, suikerbieten, etc.) of biomassa (zoals houtafval), zit het belangrijkste milieuvoordeel in de reductie van de uitstoot van CO2, het belangrijkste broeikasgas dat verantwoordelijk wordt gehouden voor het broeikaseffect.
Wanneer deze biomassa of dit plantaardig materiaal wordt gebruikt om bio-ethanolbrandstof te maken, kan de CO2-cyclus voor een groot deel een 'gesloten cyclus' worden. Bij de fotosynthese die in planten plaatsvindt, wordt kooldioxide geabsorbeerd. Deze komt pas weer vrij wanneer de bio-ethanol als brandstof wordt gebruikt. Vanuit een holistisch "well-to-wheel" perspectief kan het gebruik van bio-ethanol daarom leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot met 70 procent, vergeleken met een traditionele benzinemotor.
Vergeleken met een groot aantal conventionele benzinevoertuigen staan de Flexi-Fuel-modellen niet alleen borg voor een lagere uitstoot van CO2, maar ook van verschillende andere schadelijke gassen, zoals stikstofoxide (NOx).

Eenvoudige technologie:

De Flexi-Fuel uitvoeringen van de Focus en Focus C-MAX kunnen worden aangedreven door bio-ethanol (E85), door benzine of door een willekeurig mengsel van beide brandstoffen in één brandstoftank. Deze auto's zijn dus enorm flexibel, zowel wat betreft de gebruikte technologie, als wat betreft het gebruik.

De technologie waarmee de lage CO2-waarde wordt bereikt, verschilt slechts in beperkte mate van het conventionele benzinemodel van de Focus en C-MAX. In principe zijn er drie wijzigingen aangebracht in de conventionele 1.8 liter 125 pk (92 kW) benzinemotor, die voldoet aan de Euro Stage IV emissie norm.

Ten eerste registreert een speciaal motormanagement systeem de mix van bio-ethanol en benzine in de tank. Dit gebeurt automatisch, zonder tussenkomst van de bestuurder.

Ten tweede zijn de kleppen en de klepzittingen gemaakt van gehard staal.

Ten derde bevat het cilinderblok een bijzonder effectieve voorverwarming die in werking treedt zodra het kouder is dan minus 15 graden Celsius, zodat de koude start ook bij extreem lage temperaturen geen probleem vormt.

De relatief eenvoudige technologie brengt een ander belangrijk voordeel met zich mee, dit zijn de relatief lage kosten ervan. Ford brengt de Flexi-Fuel-technologie op de markt voor een zeer aantrekkelijke prijs. Vergeleken met andere hoogwaardige milieuvriendelijke technologieën zijn deze relatief lage kosten opmerkelijk.
“Deze Flexi-Fuel-voertuigen zijn een enorme aanwinst. Klanten kunnen per direct beschikken over een voertuig dat milieuvriendelijk is en toch betaalbaar,” zegt René Roggen, algemeen directeur Ford Nederland.



De infrastructuur ontwikkelen:

De Focus en Focus C-MAX Flexi-Fuel waren in eerste instantie alleen leverbaar in Zweden, maar sinds kort ook in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Ierland. Vanaf begin 2006 zijn beide modellen ook in Nederland leverbaar. Politieke en economische maatregelen, zoals accijnsverlaging- of vrijstelling op bio-ethanol, gelden als belangrijke voorwaarden voor het slagen van de introductie.
Bio-ethanol kan pas een succesvol onderdeel worden van duurzame mobiliteit wanneer er nauw wordt samengewerkt tussen overheden, fabrikanten en de private sector.
Dankzij de intensieve samenwerking met het Zweedse Flexi-Fuel-inkoopconsortium, een conglomeraat van overheidsinstellingen, commerciële ondernemingen en privé-personen, kon Ford de eerste fabrikant worden die door bio-ethanol aangedreven auto’s op de markt bracht in Europa. Door het groeiende verkoopaantal nam de vraag naar bio-ethanol aan de pomp toe en inmiddels zijn er over heel Zweden verspreid 350 tankstations die het mengsel E85 verkopen, terwijl dit er in 2001 nog maar 40 waren.
“Met deze optimale samenwerking heeft men de zogenaamde ´kip en ei´ situatie kunnen doorbreken,” zegt René Roggen. “Zolang er geen adequate brandstofinfrastructuur is, gaan consumenten immers niet over tot aanschaf van dit soort voertuigen. En zolang er te weinig van deze voertuigen rondrijden, is het niet aantrekkelijk om een brandstofinfrastructuur tot stand te brengen. De Focus Flexi-Fuel laat zien wat er mogelijk is als alle betrokken partijen samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. In Nederland willen we daarom ook pilot-projecten met E85 opzetten om zo de auto´s op de weg te krijgen en de interesse van klanten en brandstofleveranciers te wekken."

Participatie in BEST project:

Ford neemt deel aan het Europese BEST project. Hiermee onderstreept Ford zijn steun aan initiatieven op het gebied van bio-ethanol overal in Europa. De jarenlange expertise op het gebied van Flexi-Fuel technologie wil Ford inbrengen in het initiatief, waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Het uiteindelijke doel is mobiliteit duurzamer te maken.

BEST-proefprojecten met Ford-auto's zijn gepland of al met succes opgestart in Ierland, Engeland, Spanje, Italië en Nederland (Rotterdam).
"Het succesverhaal van bio-ethanol als brandstof en Fords Flexi-Fuel-auto's in Zweden is bij uitstek een voorbeeld van wat er kan worden bereikt wanneer verschillende bedrijfstakken, lokale en nationale overheden en NGO's met elkaar samenwerken", aldus Wolfgang Schneider, vice president Governmental and Environmental Affairs, Ford Europa.
"Wanneer we als samenleving tot een duurzame oplossing willen komen, dan is een gezamenlijke inspanning vereist om deze complexe problematiek het hoofd te kunnen bieden. Ford ziet dat niet alleen als een uitdaging, maar ook als een verantwoordelijkheid. Dat is een van de redenen waarom we hebben besloten om deel te nemen aan BEST.



Fords wereldwijde doelstelling:

De betrokkenheid bij ontwikkelingen op het gebied van biobrandstoffen en Flexi-Fuel technologie beperkt zich niet alleen tot Europa. In Noord-Amerika zullen vier nieuwe auto's die voor 2006 zijn gepland door ethanol worden aangedreven. Naar verwachting zullen daar in 2006 zo'n 250.000 Flexi-Fuel auto's worden gemaakt.
In Thailand heeft Ford onlangs een versie van de populaire Focus geïntroduceerd die zowel kan rijden op gewone benzine als op een lokaal verkrijgbaar, speciaal mengsel van bio-ethanol en benzine. In Brazilië is bio-ethanol al geruime tijd geleden omarmd en is Flexi-Fuel de meest gebruikte autotechnologie.
In het afgelopen decennium heeft Ford over de hele wereld ruim anderhalf miljoen door ethanol aangedreven auto's op de weg gezet.

Bron: Ford Nederland

Terug naar begin