22-08-2013

Ford maakt Nederlandse prijzen en specificaties van Focus Electric bekend:

Focus Electric aanvoerder van nieuwe range geëlektrificeerde auto's van Ford
Focus Electric heeft actieradius van 162 kilometer en biedt dezelfde dynamische rijervaring als Focus met verbrandingsmotor
SmartGauge en Brake Coach voor extra efficiënt rijden
Zeer rijke standaarduitrusting
Vijf jaar garantie
Leverbaar vanaf €39.990,- en €689,-* per maand bij Ford LeaseDe nieuwe Ford Focus Electric is nu in Nederland te bestellen. Deze emissieloze Ford is leverbaar vanaf €39.990,- en kan door zakelijke klanten vanaf €689,-* per maand worden geleased met 0% bijtelling in 2013. De 5-deurs Focus Electric is de eerste volledig elektrisch aangedreven personenauto van Ford in Europa. Deze volwaardige vijfzitter combineert duurzaamheid met rijdynamiek en stoot geen CO2 uit. In Noord-Amerika is de Focus Electric al zo'n anderhalf jaar leverbaar. De Europese versie wordt in de Ford-fabriek in Saarlouis (Duitsland) geproduceerd. De productie is daar onlangs van start gegaan. De nieuwe Focus Electric is de eerste van een nieuwe reeks elektrische Ford modellen. Eind volgend jaar wordt de reeks uitgebreid met de Ford C-MAX Energi Plug-in Hybrid, gevolgd door de nieuwe Ford Mondeo Hybrid.Ford Focus Electric
In navolging van de “ONE Ford”-strategie is de Focus Electric door zowel ontwikkelaars in Noord-Amerika als Europa als auto voor de wereldmarkt ontwikkeld.

Essentieel in deze elektrisch aangedreven Ford zijn de beide lithium-ion-accupakketten met een totale capaciteit van 23 kWh (totaalgewicht van circa 300 kilo). Afhankelijk van de buitentemperatuur worden de accu's gekoeld of verwarmd (vloeistof). De temperatuurregeling verloopt op deze manier veel sneller en nauwkeuriger dan bij luchtkoeling. Hierdoor wordt een optimale bedrijfstemperatuur voor de accu’s gegarandeerd, resulterend in een zo groot mogelijke actieradius.

Met een vermogen van 107 kW (145 pk) staat de elektromotor garant voor dynamisch rijplezier. Zoals gebruikelijk bij elektrische auto's is het maximale koppel van 250 Nm direct vanuit stilstand beschikbaar. De maximumsnelheid bedraagt 137 km/u, voor de acceleratie van 0 naar 100 km/u is niet meer dan 11,4 seconden nodig en de maximale actieradius bedraagt 162 kilometer.Overzicht van technische gegevens
Accu: 23 kWh
Elektromotor: 107 kW (145 pk), automatische transmissie met 1 versnelling
Max. koppel: 250 Nm
Maximumsnelheid: 137 km/u
Acceleratie 0-100 km/u: 11,4 seconden
“Verbruik”: 15,4 kWh/100 km
Accusysteem: lithium-ion-accu, vloeistofgekoeld, recyclebaar
Maximale actieradius: 162 km
Volume kofferbak: 237 liter
Leeggewicht: 1.700 kg
Maximaal voertuiggewicht: 2.085 kg

Accu's opladen onder het rijden …
Onder het rijden worden de accu's van de Focus Electric opgeladen door het regeneratieve remsysteem. De geavanceerde aandrijflijn van de Focus Electric vangt gemiddeld 95 procent van de kinetische energie op die bij het remmen vrijkomt. Deze energie wordt in de vorm van elektrische stroom naar de accu's geretourneerd (recuperatie). De Brake Coach, een innovatieve technologie die de bestuurder helpt om zo gelijkmatig mogelijk te remmen, zorgt ervoor dat meer energie naar de accu's kan worden teruggevoerd, wat weer gunstig is voor de actieradius.

Hoe meer overtollige kinetische energie wordt teruggewonnen, des te groter is de actieradius. Voor de bestuurder wordt dit inzichtelijk gemaakt op een beeldscherm in de cockpit, waarop steeds meer vlinders verschijnen: voor elke kilometer die door recuperatie of door efficiënt rijgedrag wordt teruggewonnen, wordt een blauwglanzend, fladderende vlinder toegevoegd. De ingenieurs van Ford lieten zich inspireren door het “vlindereffect” waarbij zelfs de kleinste gebeurtenissen grote gevolgen kunnen hebben.… of in stilstand
In stilstand kan de Focus Electric met een kabel op een stroombron worden aangesloten. Er zijn drie oplaadmogelijkheden:

• Accu's laden met een thuis geïnstalleerd vast oplaadstation (16 ampère) Oplaadtijd: circa 6-7 uur*). Ford werkt in Nederland samen met de ANWB om eigenaren van een Focus Electric te voorzien van een laadoplossing. De ANWB verzorgt het gehele traject van intakegesprek tot de installatie van het laadpunt.
• Accu's laden via een vast openbaar oplaadpunt (16 ampère) met een speciale kabel. Oplaadtijd: circa 6-7 uur*. Bij een aansluiting van 32 ampère neemt de oplaadtijd af tot 3-4 uur*.
• Accu's laden door deze met de meegeleverde kabel aan te sluiten op een gewoon stopcontact (10 ampère). Oplaadtijd: circa elf uur*

*) Wanneer de accu volledig is ontladen. Afhankelijk van de ontlading van de accu's en de aansluiting op het elektriciteitsnet kan sprake zijn van kortere oplaadtijden.

Zeer rijke standaarduitrusting
De Focus Electric is gebaseerd op de luxueuze Titanium hatchback en is daarboven voorzien van onder meer:
• Uniek Smartgauge Instrumentenpaneel
• Voorbumper en grille in speciaal design
• Oplaadcontact – de oplaadstatus wordt door een ring van leds aangegeven
• Oplaadkabel
• Nieuwe 17 inch 15-spaaks lichtmetalen velgen
• Navigatiesysteem met 5-inch kleurenscherm
• SONY audiosysteem met 9 speakers
• Achteruitrijcamera
• Ford Keyless Entry
• Ford SYNC connectiveitssysteem
• Deflation Detection System (bandenspanningcontrolesysteem)

De Focus Electric is te personaliseren met een keur aan opties en is in zes aantrekkelijke kleuren leverbaar: Frozen White, Moondust Silver, Deep Impact Blue, Burnished Glow, Ice Storm en Panther Black Metallic.

Distributie en garantie
Ford is van mening dat volledige elektrisch aangedreven auto's momenteel nicheproducten zijn, met groeipotentieel in de toekomst. Tot de doelgroep van de nieuwe Focus Electric in Nederland behoren enerzijds milieubewuste particulieren, anderzijds bedrijven met een wagenpark – hier vooral lokale energiebedrijven, gasleveranciers, gemeentebedrijven en ondernemingen die de emissie van hun wagenpark willen terugdringen.

De Focus Electric is in Europa verkrijgbaar bij een select aantal Ford dealers. In Nederland betreft het, gezien de momenteel geringe markt voor volledig elektrische aangedreven auto´s, vooralsnog alleen Ford Ardea in Amsterdam en Ford Tigchelaar in Breda. Indien de markt erom vraagt, zal Ford in Nederland het Focus Electric dealernetwerk verder uitbreiden.

Ford verleent op de Focus Electric vijf jaar volledige garantie.

De Focus Electric is in Nederland leverbaar vanaf medio september.

terug Ford Focus nieuws      terug naar begin