31-10-2011

Grote uitdaging voor Ford-ontwerpers: een Focus waar elke wereldburger in past.
 
Om ervoor te zorgen dat de nieuwe Ford Focus alle Ford klanten wereldwijd als gegoten zit, is gebruikgemaakt van de nieuwste driedimensionale lichaamsgegevens
De uitdaging voor de technici en ontwerpers van de Ford Focus: ontwerp een compacte auto die groot genoeg is voor een steeds langer en zwaarder wordende wereldbevolking
In de nieuwe Focus kan 97,5 procent van wereldbevolking comfortabel achter het stuur plaatsnemenVoor de ontwerpers en technici van Ford was de ontwikkeling van een nieuwe, voor de wereldmarkt bestemde Ford Focus bepaald geen sinecure. Maar hoeveel moeite ontwerpers en technici zich in dit geval hebben getroost om ervoor te zorgen dat bestuurders van over de hele wereld, ongeacht hun lengte of gewicht, comfortabel kunnen zitten, zal velen verbazen.

Stereotypen over de grootte van mensen van verschillende continenten zijn bedrieglijk. Om te kunnen voldoen aan de eisen van mensen van uiteenlopende leeftijden en met verschillende etnische achtergronden maakt Ford dan ook gebruik van de nieuwste, door middel van 3D-lichaamsscans verkregen gegevens.

"Wij halen onze gegevens over de grootte van de bestuurders in verschillende delen van de wereld uit een mondiale statistische database," zegt Ralph Gesang, Supervisor Driving Environment. "Dat verschaft ons niet alleen nauwkeurige informatie over de verschillende lichaamslengtes, maar geeft ons ook een goed beeld van de verschillende lichaamsgestalten. Op basis van deze informatie kunnen we garanderen dat meer dan 97 procent van de volwassen wereldbevolking comfortabel in de nieuwe Focus kan zitten."

De database bevat zeer up-to-date antropometrische informatie (gegevens die het resultaat zijn van metingen van het menselijk lichaam en tot doel hebben de natuurlijke variatie beter te leren kennen). Hiertoe zijn representatieve steekproeven van volwassenen op verschillende continenten van top tot teen gescand.

Zo zijn drie jaar geleden 12.000 Duitsers gescand door SizeGERMANY (een gezamenlijk project van Human Solutions GmbH en het Hohenstein Instituut - twee bedrijven die actief zijn op het gebied van ergonomische en lichaamsscans en kleding- en textielproducten). Deze informatie werd toegevoegd aan vergelijkbare databases voor mensen uit China, Japan, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Vervolgens konden aan de hand van nauwkeurige gegevens over de lengte, de taille, de heupwijdte en de beenlengte van de mensen driedimensionale computermodellen worden samengesteld.

Op basis van deze informatie konden de technici van Ford gedetailleerde virtuele studies maken van het interieur. Hierbij ging de aandacht vooral uit naar de indeling van de ruimte, het comfort en de veiligheid van de bestuurder en zijn mede-inzittenden.

"De nieuwste driedimensionale lichaamsgegevens waren rechtstreeks van invloed op de ontwikkeling van de verstelbaarheid van de stoelen, de vorm van de kussens en de instelmogelijkheden van het stuurwiel en de pedalen,” aldus Ralf Nürnberg, Attribute Leader Occupant Accommodation bij Ford. “Tegelijkertijd konden we er met behulp van computersimulaties op basis van de visualisatie van menselijke 3D-modellen voor zorgen dat de nieuwe Focus ook op de achterbank over voldoende hoofd- en beenruimte beschikt."

"De nieuwste driedimensionale lichaamsgegevens laten niet alleen brede regionale verschillen zien, maar tonen ook aan dat de gemiddelde wereldbevolking langer en zwaarder wordt. Het interieur van de nieuwe Focus speelt op deze trend in."

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de gemiddelde mens in de geďndustrialiseerde landen de afgelopen 150 jaar ca. 10 cm langer is geworden. Deze toename is mede te danken aan verbeterde levensomstandigheden en betere voeding. Dergelijke historische gegevens bewijzen ook goede diensten bij het voorspellen van de potentiële snelle toename van de lichaamslengte bij mensen in de ontwikkelingslanden.

Ook wat mensen bij voorkeur drinken kan van regio tot regio verschillen. In Europa nemen mensen vaak anderhalve literflessen water mee in de auto, terwijl in China theethermoskannen erg populair zijn. Met beide is bij het ontwerpen van de opbergvakken voor de portieren van de nieuwe Focus rekening gehouden. Op die manier kan op de wensen van de klant worden ingespeeld zonder dat het zit- of rijcomfort van de bestuurder in het gedrang komt.

Niet alleen naar het interieur is kritisch gekeken, ook de buitenkant van de auto moest eraan geloven. Zo is de gemiddelde lichaamslengte in sommige delen van de wereld een stuk kleiner dan elders, net als de armlengte. Voor deze gebieden is de maximale openingshoogte van de achterklep verkleind, zodat ook minder lange mensen er makkelijk bij kunnen.

Het uiteindelijke resultaat van deze inspanningen mag er zijn: de nieuwe Ford Focus combineert een stijlvol, aerodynamisch exterieur met een zeer concurrerend interieur. Doordat de technici van Ford rekening hebben gehouden met de grotere variatie in lengte en lichaamsgewicht van hun wereldwijde klantenkring zit de nieuwe Focus alle klanten, waar dan ook ter wereld, als gegoten.

Bron | Ford Nederland

terug Ford Focus nieuws      terug naar begin