20 t/m 22 augustus 2010

WRC Rally Duitsland 2010

Ondanks het teleurstellend resultaat hebben wij ons prima vermaakt tijdens de WRC Rally Duitsland. Het blijft een fantastische happening voor de autoliefhebber. Onder prima weersomstandigheden voor de Rally toeschouwer werd het zelfs soms zelfs een tikje te warm en kwam de temperatuur nog even tot 30 graden!

Het geluid van de WRC wagens (met name de Ford Focus) is fantastisch, om maar niet te spreken over de normale wegen met al het moois wat je daar tegen komt. Dat is bij terugkomst in Nederland behoorlijk afzien. Ten 1e de snelheid, ten 2e qua wat er zich zoal op de Duitse wegen verplaatst.

Een zeer hoog gehalte Ford Focus RS-sen (laatste type) veelal met een kenteken uit Luxemburg, Duitsland of ander omringende landen. Je kijkt je ogen uit, ook de Focus RS500 hebben we voorbij zien rijden en op de Servicepark bij de Ford stand zien staan, wat een bruut ding!

Onze vaste Rally-reporter Jan Hoek was uiteraard ook aanwezig en heeft er ook aardig wat gespot, zijn en onze foto's van 'onderweg gespotte Ford Focussen' zullen we later in een apart topic in "Onderweg gespot' tonen, maar nu eerst de WRC Rally Duitsland 2010 foto's:

 

 

 

 

Focusrijder Latvala snel op asfalt in WK-rally van Duitsland.

• Landgenoot Bernhard ten Brinke met Focus RS op uitstekende 12e plaats,

BP Ford Abu Dhabi World Rally Team rijder Jari-Matti Latvala heeft een uitstekende vierde plaats behaald in de WK-rally van Duitsland. De Fin, voor wie het rijden op asfalt niet zo vertrouwd is als het rijden op onverhard, heeft in Duitsland een prima prestatie neergezet. Drie dagen lang op topsnelheid heeft hij geen fout gemaakt in zijn Ford Focus RS World Rally Car. Ook Nederlander Ten Brinke reed bij zijn debuut in het WRC een prima rally en eindigde met zijn Focus RS WRC op de 12e plaats.

Na afloop meldde Latvala, die dit seizoen al twee onverharde WK-rallies heeft gewonnen: “Ik heb mij nog nooit zo vertrouwd gevoeld op asfalt als dit weekend. Verharde rallies hebben niet mijn voorkeur, maar het ging prima. Het resultaat geeft mij veel vertrouwen voor de twee nog resterende asfaltrallies dit seizoen.”

 

 

 

 

De Rally Deutschland werd in de omgeving van de oudste stad in Duitsland, Trier, verreden en voerde de deelnemers over een afstand van 405,67 wedstrijdkilometers door wijngaarden en langs de oevers van de Moesel. Op dag twee stond daarnaast de gruwelijk zware, 48 kilometer lange klassementsproef over de militaire oefenbaan van Baumholder, de ‘Panzerplatte’, op het programma. Het wegdek varieert daar voortdurend, van snel, glad asfalt tot ruw beton, terwijl langs de weg overall rotsblokken staan, de zogenaamde Hinkelsteine.

In aanvang van de rally reed Latvala voortdurend op de derde plaats rond, maar een spin op de Panzerplatte-proef kostte hem zijn voorsprong op rivaal Sébastien Ogier. Ondanks een inhaaljacht tot aan de finish kon hij zijn podiumplek niet heroveren.
“Ik heb dit weekend genoten en ik ben tevreden over mijn prestatie. Dit is de moeilijkste asfaltrally van het jaar en ik had vooraf veel ontzag,” aldus de 25-jarige Fin die derde blijft in de stand voor het wereldkampioenschap.

 

 

 

 

De tweede Ford-rijder, Hirvonen, volgde zijn teamgenoot op korte afstand in de jacht op een podiumplaats. Na een wijziging aan de set-up van zijn Focus nam zijn zelfvertrouwen toe. Helaas raakte zijn versnellingsbak defect op de laatste KP van vrijdag. Ook op de laatste dag vertoonde zijn bak kuren, waardoor hij uit moest vallen.

Khalid Al Qassimi uit Abu Dhabi, de derde rijder van het team, eindigde in zijn Focus RS WRC op de achtste plaats, nadat hij was opgeklommen van de 61e plek omdat hij op de eerste dag in een greppel terecht was gekomen.

BP Ford Abu Dhabi teamdirecteur Malcolm Wilson was blij met de prestatie van Latvala: “Na de teleurstelling van Bulgarije ging het hier veel beter, dus hebben we de nodige vooruitgang geboekt.”

 

 

Alle bovenstaande foto's | Focusmania.com

De nu volgende foto's zijn afkomstig van Jan Hoek.

 

 

 

 

De Nederlanders
Veel bewondering oogstten Bernhard Ten Brinke en Eddy Chevaillier in de Van Merksteijn Motorsport Focus WRC. Zij leverden een uitzonderlijke prestatie door bij hun debuut in het WRC en voor het eerst in de Rally Deutschland, meetellend voor het Wereldkampioenschap, op de 12e plaats te finishen.

Het Nederlandse Ford-duo eindigde de eerste dag op een prima 17e plaats. Gedurende de tweede dag kwam Bernhard steeds beter in zijn ritme waarbij hij vaak een top 12 tijd wist te noteren. Tijdens de tweede keer dat hij de 48 kilometer lange, beroemde proef Panzerplatte moest rijden demonstreerde Bernhard met een sprong van 28 meter dat hij echt ’ op snelheid lag’ en met een 13e tijd evenaarde hij de tijd van bekende Ken Block.

 

 

 

 

Ondanks dat tijdens de afsluitende dag de nadruk op het uitrijden van de rally lag hebben Ten Brinke en Chevaillier wederom fiks doorgereden, met een 8e tijd op de voorlaatste proef en zelfs een 7e tijd op de publieksproef Circus Maximus in het centrum van Trier.
“Ik ben ontzettend blij met mijn 12e plaats in mijn allereerste WK rally ooit. Het is een waanzinnige ervaring geweest en ik heb erg veel geleerd deze week. Ik ben grote dank verschuldigd aan mijn navigator Eddy Chevaillier en aan Van Merksteijn Motorsport voor een perfecte voorbereiding en de zeer betrouwbare, snelle Focus WRC 08,” vertelde een opgetogen Bernhard Ten Brinke aan de finish.

“Een 12e plaats in zijn allereerste WK rally is een perfecte prestatie van Bernhard. Na het behalen van het kampioenschap afgelopen jaar zijn de verwachtingen voor hem in de verdere toekomst hooggespannen,” aldus Gerard Grouve, teammanager van Van Merksteijn Motorsport.
Dennis Kuipers, rijdend in een Fiesta S2000 van M-Sport, reed een bekeken rally en eindigde als 24e. “Ik heb geen onnodige risico’s genomen, want ik wil zoveel mogelijk wedstrijdkilometers maken met de Fiesta S2000,” aldus Dennis die zijn vader René, in een Subaru Impreza, voor wist te blijven.

 

Nieuws van de andere Ford-teams
Stobart M-Sport Ford rijder Matthew Wilson eindigde als zesde in zijn Focus RS WRC na een spannend gevecht met ex-Formule I wereldkampioen Kimi Räikkönen. Teamgenoot François Duval viel uit, liggend op de vijfde plaats, na een zware crash. Ook de fameuze Amerikaan Ken Block van het Monster World Rally Team zag de finish niet.

Volgende ronde
Het kampioenschap verplaatst zich naar Japan voor de tiende ronde. De Rally Japan wordt van 9 tot 12 september op onverharde wegen in de omgeving van Sapporo verreden.

Uitslag
1. S Loeb/D Elena - Citroen C4 - 3uur 59min 38.3sec
2. D Sordo/ D Vallejo - Citroen C4 - 4uur 00min 29.6sec
3. S Ogier/J Ingrassia - Citroen C4 - 4uur 01min 51.6sec
4. J-M Latvala/M Anttila - Ford Focus RS - 4uur 02min 12.2sec
5. P Solberg/C Patterson-  Citroen C4 - 4uur 06min 26.0sec
6. M Wilson/S Martin - Ford Focus RS - 4uur 08min 25.0sec
7. K Räikkönen/K Lindström - Citroen C4 - 4uur 08min 28.8sec
8. K Al Qassimi/M Orr - Ford Focus RS - 4uur 17min 14.8sec
9. M Van Eldik/R Buysmans - Subaru Impreza - 4uur 17min 31.3sec
10 P Sandell/E Axelsson - Skoda Fabia - 4uur 17min 37.1sec
12 Ten Brinke/Chevallier - Ford Focus RS - 4uur 18min 38.9sec
24 Kuipers/Mombaerts - Ford Fiesta S2000 - 4uur 33 min 06 min

Foto: Media Ford

Stand rijders
1. S Loeb 191 pnt
2. S Ogier 133 pnt
3. J-M Latvala 117 pnt
4. P Solberg 100 pnt
5. D Sordo 95 pnt
6. M Hirvonen 86 pnt

Stand constructeurs
1. Citroen Total World Rally Team 308 pnt
2. BP Ford Abu Dhabi World Rally Team 222 pnt
3. Citroen Junior Team 168 pnt 
4. Stobart M-Sport Ford Rally Team 118 pnt
5, Munchi's Ford World Rally Team 40 pnt

Bron | Ford Nederland

terug overzicht WRC     terug naar begin