21-11-2005

Hirvonen Ford’s ‘new boy’ voor de nieuwe Focus RS WRC

Het BP-Ford World Rally Team heeft Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen gecontracteerd om volgend jaar de volledig nieuwe Focus RS World Rally Car te besturen in het FIA Wereld Rally Kampioenschap. De overeenkomst met de Finnen is voor drie jaar aangegaan, naast de reeds vastgelegde rijders in het BP-Ford World Rally Team, de Finnen Marcus Grönholm en Timo Rautiainen.
Allebei de equipes zullen de opmerkelijke nieuwe Focus RS WRC besturen die eerder deze maand succesvol debuteerde in de Rally Australia. De nieuwe rijders van Ford zullen hun debuut maken in de Focus RS tijdens de eerste WK rally van 2006 in januari, de Monte Carlo rally in Frankrijk. 
Het is de tweede keer dat de 25-jarige Hirvonen voor Ford deelneemt aan het Wereld Rallykampioenschap. In 2003 maakte hij ook al deel uit van het Ford fabrieksteam toen hij alle 14 WK-rallies bestreed. In 2004 kwam Hirvonen voor een ander team uit en dit jaar heeft hij deelgenomen aan zes WK rallies, in een privé Focus RS WRC in 2003 uitvoering.

Vorige maand veroverde hij een schitterende derde plaats in de Rally Catalunya en tijdens de Acropolis Rally in Griekenland kwam hij als vijfde over de finish nadat hij op de openingsdag zelfs enige tijd op kop had gelegen. Zijn prestaties waren des te opmerkelijker omdat hij in een auto reed die twee jaar ouder was dan die van zijn concurrenten, die ook nog eens in een fabrieksstal zaten. Door die prestaties verdiende hij een plekje in het officiële Ford fabrieksteam voor de rally van Finland, waar hij vijfde werd. 

"Met de handtekening van Mikko is het officiële BP-Ford World Rally Team voor het seizoen 2006 compleet,” aldus Team RS directeur Jost Capito. "Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van Marcus, Mikko en de volledig nieuwe Ford Focus RS WRC voor ons ideaal zal zijn. Beide rijders zullen een belangrijke bijdrage leveren aan onze WRC inzet en zij treden toe tot het team op een uiterst opwindend tijdstip voor het merk met de Blauwe Ovaal. Ford heeft net het eerste seizoen afgerond van ons 4-jarig WK-programma en de ontwikkeling van de nieuwe Focus RS WRC heeft tot nu toe onze verwachtingen overtroffen. 

"Ford heeft een reële kans om de top in deze sport te bereiken en om overwinningen in de wacht te slepen met de nieuwe Focus RS WRC. Door rijders te contracteren van het kaliber van Marcus en Mikko maken wij onze bedoelingen heel duidelijk. Wij zullen het seizoen 2006 gebruiken om in hun handen de nieuwe auto verder te ontwikkelen voordat wij in 2007 en 2008 voluit voor de wereldtitel zullen gaan," aldus Capito.

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson licht toe dat het vastleggen van Hirvonen heel belangrijk is. "Wij zijn met Mikko een overeenkomst voor drie jaar aangegaan omdat wij zoeken naar een vastberadenheid op lange termijn van onze plannen, " verklaart Wilson. "Het zal niemand zijn ontgaan dat hij dit jaar uitstekend heeft gepresteerd. De laatste drie jaar heeft hij veel ervaring opgedaan en is hij als rijder gegroeid; het is het moment om de stap te maken naar het hoogste niveau in het wereldkampioenschap. Ik verwacht zelfs dat hij volgend nog verder zal groeien.”

"Hij zal ervan kunnen profiteren dat hij een rijder als Marcus naast zich heeft. Marcus is één van de snelste en meest betrouwbare rijders en zijn honger naar succes blijf even groot als aan het begin van zijn indrukwekkende carrière. Dat deze twee rijders zich voor een langere termijn hebben vastgelegd benadrukt hun vertrouwen in de nieuwe auto. En dat is voor ons allemaal een enorme aanmoediging," voegt Wilson toe. 

Hirvonen, die in Jyväskylä woont, de thuisplaats van de Rally Finland, is opgetogen dat hij weer terugkeert naar zijn oude team. "Het is een droom die uitkomt om weer deel uit te maken van Ford en om de mogelijkheid te hebben de nieuwe auto te besturen," Aldus Ford’s ‘new boy’. Ik heb de afgelopen drie seizoenen zoveel geleerd en ik voel dat ik klaar ben voor mijn nieuwe opdracht. De Focus RS heeft ongelooflijk veel potentieel en ik kan niet wachten om achter het stuur te kruipen en om weer met mijn vroegere collega’s samen te werken."

Bron: Auto Rai

 terug naar WRC Rally index    terug naar begin