27-10-2005

Dit zijn de eerste foto's van de nieuwe World Rally Car 2006. Lees verderop deze pagina meer!

Eerste test van de volledig nieuwe 2006 Ford Focus WRC.

De eerste volledig nieuwe 2006 Ford Focus RS World Rally Car heeft vorige week ruim 500 kilometer afgelegd tijdens de eerste, driedaagse testsessie in Engeland. De rally Focus, waarmee BP-Ford World Rally Team volgend jaar deel zal nemen aan het FIA World Rally Championship, ondergaat volgende week een tweede test voordat hij voor het eerst in november voor het publiek te zien zal zijn tijdens de Rally van Australië. 
De eerste kilometers legde de nieuwe rally-Focus af op asfalt, waarna de auto een paar dagen later zijn vuurdoop onderging op de bospaden in de buurt van M-Sport's Dovenby Hall in Engeland. Aan het stuur zat de kersverse Britse rallykampioen Mark Higgins. De eerste testdag kwamen er 200 kilometers op de teller. Ook de tweede (160 km) en derde dag (130 km) verliepen zonder belangrijke problemen. 

"Wij zijn erg blij met de manier waarop de auto zich gedroeg tijdens de eerste serieuze test, die behoorlijk veeleisend was,” verklaarde Malcolm Wilson, directeur van het BP-Ford World Rally Team.

Een tweede test op onverhard wordt volgende week afgewerkt. Het team zal twee auto’s naar Australië sturen voor de reguliere Ford rijders Toni Gardemeister en Roman Kresta om deel te nemen de finaleronde van het 2005 kampioenschap.

Het team zal de Rally Australië als een test onder wedstrijdomstandigheden beschouwen voor de nieuwe Focus RS WRC. De eerste echte wedstrijddeelname zal de openingsronde van het 2006 Wereld Rally Kampioenschap zijn, de Monte Carlo Rally in januari volgend jaar.

De 2006 Focus RS WRC is gebaseerd op de nieuwe Focus ST straatversie, die momenteel in geheel Europa wordt geďntroduceerd.

"Het is enorm opwindend voor ons om een volledig nieuwe rallyauto te testen op hetzelfde moment dat de ‘zusterversie’, de nieuwe Focus ST, op de markt wordt gebracht," verklaart Jost Capito, Directeur van Ford Team RS. "Iedereen die betrokken is bij Ford Team RS en M-Sport heeft heel hard gewerkt om de nieuwe WRC op tijd klaar te stomen voor de Rally Australië, en we kijken er naar uit om de auto in actie te zien.”

"Maar we gaan niet naar Australië om te winnen," voegt Capito toe. "We willen evalueren hoe de auto zich houdt onder ‘real life’, zware wedstrijdomstandigheden voordat hij volgend jaar echt in een wedstrijd wordt ingezet." 

De nieuwe Focus WRC is ontworpen en gebouwd door M-Sport, waarbij Ford Team RS nauw betrokken was. M-Sport voert Ford's rally programma uit met een ervaren technisch team onder leiding van Technisch Directeur Christian Loriaux.

Bron: Auto Rai.

terug naar WRC Rally index     terug naar begin