05-02-2007

Gronholm wint een niet WRC Rally n.l. de Galway Rally in Ierland.

BP-Ford World Rally Team rijders Marcus Grönholm en Timo Rautiainen hebben dit weekend in een Focus RS World Rally Car de Galway Rally in Ierland gewonnen. De twee Finnen gingen met een voorsprong van 2 minuten en 52 seconden over de finish van het tweedaagse evenement.
Het team vergaarde waardevolle ervaring met de typisch Ierse klassementsproeven die ook het décor zullen vormen van de Rally Ierland in november, wanneer die voor het eerst met de status van een FIA World Rally Championship rally zal worden verreden.Het was het eerste bezoek van Grönholm aan Ierland voor dit non-WRC event. Hij was gedurende de gehele rally verwikkeld in een opwindend gevecht met drievoudig Iers kampioen Eugene Donnelly (Subaru Impreza). De rally bestond uit 14 klassementsproeven met een totale lengte van 210,40 kilometer en bestond voornamelijk uit smalle, bochtige en vooral ‘bumpy’ weggetjes. Die bovendien ook nog eens zeer glad waren.Ondanks twee spins lag Grönholm gedurende het grootste gedeelte van de eerste dag op kop, totdat hij Donnelly op de voorlaatste proef voorbij moest laten gaan. Op de tweede dag wist de Ier zijn voorsprong uit te bouwen naar 8,8 seconden, waarna Grönholm snel orde op zaken stelde. Hij verkleinde zijn achterstand naar slechts 1,1 seconde, waarna de spanning en druk voor Donnelly te groot werden en hij door een crash het strijdtoneel moest verlaten. Op de tweede plaats eindigde het team G. MacHale/P. Nagle, ook met een Ford Focus RS.“Dit is een prima manier om mijn verjaardag te vieren,” aldus Grönholm, die morgen (maandag) 39 wordt. “Het is altijd leuk om te winnen, maar de echte reden waarom wij hier waren was om ons vertrouwd te maken met de wegen hier en om een goed gevoel te krijgen met de auto voor de Rally Ierland. De weggetjes zijn totaal anders dan waar ik ooit eerder heb gereden, met veel ‘blinde’ bulten in de weg die perfecte, exacte pace notes vereisen.”“De eerste dag was moeilijk voor mij, maar tegen het einde van het weekend had ik een goed gevoel over de auto en was mijn zelfvertrouwen behoorlijk toegenomen. Ik ben blij dat ik hier gestart ben, want de ervaring was uitstekend en de ontvangst door de Ierse fans was ongelooflijk,” aldus de winnaar.

Grönholm was immens populair onder de fans. Een grote menigte toeschouwers had zich verzameld op de klassementsproeven om de twee-voudig wereldkampioen in actie te zien. Het aantal door de Fin gezette handtekeningen bereikte dan ook een recordhoogte.BP-Ford team directeur Malcolm Wilson: “We zijn hier gekomen om als team ervaring op te doen. We hebben diverse instellingen van de wielophanging uitgeprobeerd en Marcus heeft zich een goed beeld kunnen vormen van de wegen hier. Als we terug zijn zullen we de data analyseren, maar ik geloof dat het zeker de moeite waard was, want we hebben heel veel informatie verzameld die ons bij de voorbereiding op de Rally Ierland van pas zal komen.”

Bron: Auto Rai

terug naar WRC overzicht     terug naar begin